Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden s amnestií aneb Kopnout si do Klause

Uplynulý týden se nesl jednoznačně ve znamení diskuzí o amnestii, která snad i překryla tradiční evergreen posledních týdnů, tedy otázku koho volit. Způsob reakce na amnestii mi však přijde poněkud nešťastným.

Nevím, co se komu z vás hnalo hlavou přímo při sledování projevu v přímém přenosu. Já jsem byl docela spokojený, respektive jsem to přešel s tím, že amnestie vězňům udělá radost. Jejich rodinám taky. Těm, komu vězni neplatili alimenty nebo něco ukradli sice už méně, ale pak jsem si řekl, že gesto milosti je v dnešní nepřející době potřeba.

Následně jsem se v médiích začal pročítat seznamy jmen různých korupčníků a z množství článků se dalo vycítit jakési napětí. „S Berkou a spol. je zastavené stíhání, Tuneldědek a kol. poslali svoje kamarádíčky na svobodu,“ tak by se dala vystihnout nálada v diskuzích. Média vycítila žhavé téma a dále nás krmila dalšími známými jmény, na která se amnestie vztáhla, případně zprávami o tom, kde se propuštění poprali. Na 99% propuštěných a možný přínos pro ně se zapomnělo. Českou veřejností byla celá amnestie šmahem zavržena. Několik jmen stíhaných (více než 8 let!) za korupci pro ni přebilo cokoli pozitivního, zmíněné v předchozím odstavci.

V diskuzích proti amnestii se spojily dva trendy současného českého veřejného diskurzu – protikorupční a protiklausovské „nadšení“ – a ruku v ruce vyústily ve snad nejpodepisovanější petici českého internetu. Polívčičku si nezapomněl přihřát nikdo – prezidentští kandidáti, známé osobnosti, intelektuálové v mediálních komentářích, zástupy lidí, kteří se definují jako slušní občané, v diskuzích pod nimi, popřípadě na facebooku. Jeden diskutující pro to použil zajímavý výraz – farizejské maloměšťáctví. Korunu tomu nasadili ve školách a na úřadech, když začali sundávat Klausovy portréty ze zdí.

I když je sundávání portrétů poměrně zajímavý projev nesouhlasu (osobně taky považuji jejich umístění ve třídách za zbytečnost), tak jej, a petici zvláště, považuji za jednoduchý protest, který lidi nic nestojí, a navíc směřuje proti věci, se kterou nemohou nic udělat. Proč se veřejnost neorganizuje v pozitivních věcech, které směřují proti korupci? Proč jsem předtím, než sněmovna konečně schválila omezení anonymních akcií, nezaregistroval výraznější apely na politiky, aby přijali jejich zákaz? Obávám se, že důvod bude v tom, že zatímco třeba volání po omezení anonymních akcií či pro průhlednější financování politických stran je bojem s ne moc dobře viditelným soupeřem, u petice proti amnestii je jasným terčem Václav Klaus. Naštvaná veřejnost dlouho hledala cíl, kde si vybít svou zlost. Až přišla amnestie a svou energii zaměřila kopem do Klause.

Lidé se podivovali, co za tak širokou amnestií stojí. Nevím, stejně jako nevím, co je důvodem tak bouřlivé reakce, pro mě neočekávané. Co může být motivem toho, že Václav Klaus nevztáhl výjimku na hospodářské trestné činy, jako třeba Ivan Gašparovič v jeho amnestii na Slovensku, kterou jsem chtěl ve srovnání s tou naší dát skoro do uvozovek? Jsou pravdivé teorie o tom, že chtěl zamést stopy z privatizace, jak jsem se někde dočetl? Nemyslím. Jednak to není pouze Klausova amnestie, a i kdyby byla, důvodem by byla spíše jeho zpupnost proti všemu módnímu (což mu v mnoha případech zazlívám) – výjimkou korupčních činů nechtěl udělat gesto. Gesto, které by v jeho chápání bylo jednodušší než amnestie sama.

Závěrem je dobré si uvědomit, že amnestie neznamená, že společnost přestane činy, o kterých se v souvislosti s ní vytrvale mluví, trestat. Tento krok neříká zločincům, že si mohou dělat, co chtějí. Naopak, její jednorázovost, neočekávanost a kontroverznost a v důsledku toho bouřlivá reakce veřejnosti znamená, že další prezident už žádnou nevyhlásí. Česká veřejnost tak napříště nedostane na zlatém podnose cíl pro svůj (špatně mířený) kopanec, ale dostane příležitost svou část energie, kterou si rezervuje pro protikorupční nadšení, využít někde jinde. Dobrý večer.

Autor: Jan Géryk | pondělí 7.1.2013 20:17 | karma článku: 19,36 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.