Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škatulka, nebo názorový veletoč?

„Mysli na to, že ti při posledním soudu všechny tvé filmy promítnou,“ řekl jednou Charlie Chaplin. Neplatí to jen o filmech, platí to i o názorech, článcích, prohlášeních – což je pro blogera obzvláště příhodné. Lze si však pro poslední soud nějak připravit výhodnou pozici? Je vždy dobré být ve svých názorech konzistentní?

Škatulka

Zde si můžeme vytvořit dva opačné póly. Na jednom konci stojí autor, který se po celý život jednotně přidržuje stejné názorové linie, někdy i tak křečovitě, že nad svým postojem k určitému problému nepřemýšlí věcně, ale tak, aby byl zajedno právě s jeho názorovou linií. To lze často vidět i u našich politiků. Řekneme si, že politik (aspoň v našich podmínkách) má zde dobré alibi, ten se musí držet linie stranické. My jsme jej zvolili jako představitele nějaké strany, tedy jsme jej zavázali, aby dodržoval volební program, to, co nám „slíbil.“ Toto alibi však neobstojí, politika je kompromis a politik zkrátka všechny sliby nikdy dodržet nemůže.

Právě naopak, ona kostrbatá snaha o názorovou konzistenci působí mnohdy směšně. Myslím, že u Václava Bělohradského jsem v tomto smyslu narazil na pojem argumentace založená na identitě. Tedy na identitě předem zvolené, na škatulce, do které jsme buď dobrovolně vlezli, nebo nás do ní sice někdo šoupnul, ale my z ní odmítáme vylézt. Opakem je pak identita založená na argumentaci. To znamená, že se k problémům snažíme přistupovat věcně, nikoli podle nějaké ideologického mustru, a až pokud se naše řešení často shoduje s nějakým obecnějším, předem vytvořeným rámcem, nám bude přidělena (jinými) identita. Na tu však hledět, pokud nechceme, nemusíme.

Názorový veletoč

Jsme u druhého pólu. Pokud se přidržíme toho, že existují nějaké obecnější názorové rámce, podle kterých lze měřit, zda jsou něčí názory jednotné, můžeme u některých osob zaznamenat tzv. názorový veletoč, který bývá mnohdy terčem kritiky. Ta však není často oprávněná a veletoč je krokem správným směrem. Chceme snad požadovat názorovou konzistenci a důslednost u přesvědčeného neonacisty? U něj by byl veletoč jistě příhodný.

Nebo jiný příklad. Janu Fischerovi se občas vytýká jeho členství v komunistické straně, což jej podle kritiků může zdiskreditovat v boji o prezidentský úřad. Ke kritice se pak přihodí ještě dovětek „Jednou komunistou, navždy komunistou.“ I pokud bychom předpokládali, že Jan Fischer vstoupil do KSČ z přesvědčení (v 80. letech málo pravděpodobné), dnes jej můžeme zařadit mezi zastánce hodnot ústavní demokracie. Tento názorový veletoč se nám může zdát nedůvěryhodný, můžeme Fischera nazvat oportunistou. Není to ale lepší (pokud samozřejmě zastáváme hodnoty rovnosti a svobody), než kdyby zůstal komunistou? V každém případě je situace těch, kdo často mění stanoviska, obtížnější, protože nutnou cenou za změnu je umění ji vysvětlit. Toto umění stavím výše, než jednotu.

Označení

Pokud lpíme na jasné identitě nebo rádi reprezentujeme nějakou vlajku, můžeme se označit. Třeba za kovaného liberála. Nebo můžeme jít více do hloubky, třeba jako Daniel Bell, který se označil za socialistu v ekonomii, liberála v politice a konzervativce v kultuře. Označení nám však, i když si to neradi připouštíme, omezuje manévrovací prostor. Jakmile se veřejně zařadíme, můžeme ucítit tlak ze strany společnosti na jednotnost našich názorů s námi vyhlášenou příslušností, čímž se nebezpečně přiblížíme riziku argumentace založené na identitě. Jako nejlepší východisko bych, pro sebe jako autora (který nepíše blog poprvé, a který si již udělal malý poslední soud své středoškolské grafomanie) viděl právě ponechání volného pole působnosti bez označení, samozřejmě s nutnými „ústavními“ limity. Budiž tedy tomuto oslímu můstku k dalším článkům učiněno zadost. Dobrý večer :-)

Autor: Jan Géryk | sobota 18.8.2012 21:19 | karma článku: 6,56 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.